top of page
Employer branding tree
  • Writer's pictureBram Verlinden

Waarom investeren in natuur rond je bedrijf?

Natuur is overal, ook waar je het niet direct verwacht. Zo hebben veel bedrijven en bedrijventerreinen strak aangelegde stukken gras en plantenstroken. Mooi, maar te afgelijnd. Zo zien we steeds meer bedrijven die ervoor kiezen om hun omgeving natuurlijker in te richten. Dit zorgt ervoor dat er dieren op af komen, wat bijvoorbeeld heel waardevol is voor de bijen en vlinders die er beter kunnen overleven. Natuurlijk heeft het ook veel voordelen voor het bedrijf en de mensen die er werken.


Goed voor werknemers

Werknemers werken liever in een omgeving die hen inspireert en over de millenia is er één ding dat meer inspireert dan al de rest tesamen: de liefde, met vlak daarna natuur :). Zelfs alleen maar uit het raam kijken op natuurlijk groen vermindert stress. Dat is goed voor de (mentale) gezondheid, waardoor werknemers minder ziek zijn. Bovendien nemen werknemers minder snel de auto als ze via een groene en veilige weg naar het werk kunnen. Dat is niet alleen beter voor het milieu en de files, maar ook voor de werknemer zelf. Mensen die naar het werk fietsen of stappen voelen zich fitter, zowel fysiek als mentaal en dat komt de werkgever dan weer ten goede.


Goed voor de zaken

Bedrijventerreinen met een natuurlijke vibe zien er ook aangenamer uit, wat de waarde van het vastgoed verhoogt en andere bedrijven aantrekt. Net zo met alleenstaande bedrijven. Werknemers gaan sneller kiezen en gemotiveerd blijven voor een bedrijf met een natuurlijke omgeving. Ook klanten vinden zo’n omgeving steeds belangrijker. Over een natuurlijke omgeving valt altijd wel iets positiefs de communiceren. Het vergroenen van de bedrijfsomgeving is dan ook de manier bij uitstek om een bedrijf in de verf te zetten dat duurzaamheid ernstig neemt.


Goed voor de omgeving

Ook de buurt van het bedrijventerrein dat inzet op een natuurlijke omgeving heeft baat hierbij. Bomen en struiken zuiveren de lucht en kunnen in sommige gevallen een soort barriere vormen voor lucht en geluidverontreiniging. Natuur op de bedrijven houdt regenwater vast en zorgt ervoor dat het in de bodem kan dringen of verdampen. Zo is er dus minder wateroverlast aan de bedrijven maar ook in de buurt.


Gebruik de kracht van de natuur

Sommige bedrijven slagen er zelfs in om -voorlopig voornamelijk- de planten in te zetten in hun processen. Bijvoorbeeld door water te laten filteren. De dieren kunnen dan weer anders nuttig zijn. Zo kan je als er vogels aangetrokken worden naar je natuurplekje muizen- en rattenplagen vermijden. De schaduw die de natuur biedt op de warmste dagen gaat dan weer vooral door jouw werknemers in dank worden afgenomen terwijl het helpt in de strijd tegen de opwarming van de Aarde.


Goede investering

Een natuurlijk ingericht bedrijventerrein is geen kale en saaie omgeving, maar een plaats waar mensen kunnen wandelen en fietsen, en kinderen kunnen spelen. Zo ook buiten de kantooruren, ’s ochtends, ’s avonds en in weekends. Dat zijn momenten waarop het bedrijventerrein in de meeste gevallen niet betreed wordt waardoor er nu meer sociale controle komt op eventuele boosdoeners. Dat het bedrijventerrein een meer sociale functie krijgt komt ook de lokale overheden ten goede. Zo worden bedrijven die investeren in natuur plots een zeer interessant iets.TL;DR

Als een bedrijventerrein veel natuur heeft, merken studies ook op dat er steeds meer voordelen zijn. Werknemers zijn gemotiveerder, minder vaak ziek en daardoor ook productiever. De bedrijven stralen rust uit voor hun klanten en gaan een beter deel uitmaken van de lokale gemeenschap. Bedrijventerreinen met natuur zijn aangenamer, veiliger en vaak ook een pak goedkoper in onderhoud dan bijvoorbeeld hun verre neven met de kort gemaaide gazons en strak geschoren buxus.


Comentarios


bottom of page